STARTSIDAN
OM CAMERA NATURA
REDAKTION
KONTAKT
ARTIKELARKIV
BILDARKIV
PRENUMERATION
KÖP ÄLDRE UTGÅVOR
BOKKLUBBEN

 

 

Camera Natura Förlag AB
Torggatan 4
722 15 Västerås
tel +46(0)21-448 01 00
fax +46(0)21-448 01 11
info@cameranatura.se

VÄLKOMMEN TILL CAMERA NATURA
 

Camera Natura är en nordisk naturfototidskrift som prioriterar kvalitet i både text- och bildmaterial. Magasinet strävar efter att publicera bilder som innehåller något utöver det vanliga i färg, form och motivval. Tidskriften samarbetar med ledande naturfotografer från hela världen, vilket borgar för en mångfald av visuella upplevelser. Camera Naturas vision är att med naturfotografin som grund även spegla andra områden där människor och kultur spelar en central roll. Ett adelsmärke för Camera Natura har i alla år varit att hålla högsta kvalitet på bild och text samt på den tekniska framställningen. Tidskriften ges ut fyra gånger per år.

Camera Natura – nominerad till Svenska Designpriset 2011!

Svenska Designpriset är en tävling i grafisk kommunikation som är öppen för alla. Den arrangeras av Batteri Kommunikation AB i samarbete med CAP & Design.Prenumerera på Camera Natura


Ur innehållet 3-2017

Skärgård i Södertörn Vattnet är stilla när vi glider in mot Tärnskär och hittar en plats att ankra upp båten. Nu får vi verkligen vittring på skärgårdsmiljön. Det är som när man i fjällen lämnar dalgången och kommer upp över trädgränsen.

Mer info >>


SENASTE UTGÅVAN ÄR NR 3-2017

Tidskriften Camera Natura samarbetar med Nordens främsta naturfotografer och miljöskribenter. Därför sätter vi ambitionsnivån högt. Vi vill i varje nummer visa de starkaste och mest genomarbetade bildreportagen och artiklarna från den nordiska naturen och andra delar av världen. Köpställen?

 


LEDARE 3-2017

Ett annat Sverige

När jag började fotografera för mer än femtio år sedan, var det först det vilda som lockade. Tidigt fick jag lära mig att visa vördnad och respekt för naturen. Om jag skulle få några bilder att räkna med var kravet att uppträda så tyst och osynligt att man blev ett med naturen. Enbart genom att sitta dold och helt stilla kunde man komma de många vilda väsen in på livet. Vad som krävdes var tålamod. Tålamod av den gränslösa graden. Det gällde att lära sig att vänta, ibland utan att riktigt veta på vad. Ofta handlade det om att vänta på det oväntade. En älg som kanske skulle passera i myrkanten, en fågel i ett träd nära inpå. Efter timmar, i en obekväm kroppsställning på en stubbe eller en campingstol, skulle man undan för undan få sina fotografiska belöningar.

Med tiden breddades min inriktning. Att skildra landskapet och stämningarna började bli allt mer intressant. År efter år har jag travat runt med fotoprylarna på ryggen, bilat till intressanta platser runt om i landet och emellanåt förflyttat mig till andra delar av världen för att samla intryck. Det har gett många bilder, oförglömliga upplevelser, men det har också fått mig att i större utsträckning se det värdefulla och vackra i det som finns hemmavid, helt nära. Var jag än har befunnit mig har det alltid varit naturens skönhet som stått i fokus när jag sökt motiv för kameran.

Tidigt såg jag tilltalande drag i det kulturpåverkade landskapet, de miljöer som präglats av människan och de betande djuren. Ofta har jag känt samma lycka över mötet med en höstplöjande bonde med häst som mötet med en älgtjur med nyfejade horn. – Det är i förhållandet till människan som naturen får sitt intresse, skrev en gång författaren och konstnären Gunnar Bruzewitz. Och det är precis så jag känner numera. Vi är en del av naturen och är chanslösa utan den. Kanske har det med stigande ålder att göra och att insikt och perspektiv fördjupas och breddas.

Numera ser jag det som både värdefullt och intressant att skildra, inte bara det estetiskt tilltalande, utan även följderna av olika förändringar. Ibland är det först när man jämför med äldre bilder som man ser att något har hänt. Andra gånger är spåren tydliga och inte sällan har de resulterat i negativa följder. Här och var har ingreppen blivit så omfattande att man känner oro över riktningen in i framtiden. Städerna växer, arealerna matjord kryper, skogarna blir enformigare, landsbygden avfolkas och växt- och djurarter får allt svårare att överleva. Skönhet och mångfald får allt mindre utrymme. Eftersom samhällsutvecklingen bygger på evig tillväxt är det naturen och spåren av äldre kultur som får stryka på foten. Så har det varit en längre tid, men nu tycks det vara med ett accelererande tempo.

Även om vi givetvis måste försöka se positivt på framtiden, är det viktigare än någonsin att vi som fotografer i naturen vidgar våra motivområden, och emellanåt lyfter kameran för att också visa vart utvecklingen är på väg. Vi är helt enkelt en samlad resurs, precis som konsumenterna när det gäller val av mat. På olika sätt, bland annat genom sociala medier, kan vi med våra bilder idag peka på vad som händer och skapa debatt. Det är ett bra sätt att försvara den natur som inte bara gett oss motiv för våra kameror, utan också i betydande grad berikat våra liv. Runt omkring oss ligger fortfarande landet Sverige med mycket värdefull natur att vara tacksam för, men det är i många avseenden ett annat Sverige än för femtio år sedan.

Numera undrar vi allt oftare: vart är vi på väg?

NÄSTA NUMMER
Kommer i december

TROLLEKEN

Det är något visst med stora ekar och ännu mer fascinerande ter de sig om de dessutom är riktigt gamla och riktigt knotiga. Detta exemplar är dessutom ”halverat”, antagligen av ett blixtnedslag för ganska längesedan och den försvunna halvan är också bortstädad. Det är i tiden kring halloween och månfasen är en dag från fullmåne. Det börjar skymma och dimman ligger strax över den med nysnö täckta åkermarken. Vackert, dramatiskt och lite hotfullt på samma gång. Ett flerhundraårigt ansikte som förhoppningsvis finns kvar lika länge till. Fler bilder av Christer Sjöberg kan ni se i nästa nummer.

Prenumerera på Camera Natura

 
ANNONSER

Prenumeration och presentationsfilm.


Boka


Camera Natura Förlag AB    Torggatan 4 , 722 15 Västerås    tel +46(0)21-448 01 00    fax +46(0)21-448 01 11    e-mail: Se kontaktsidan